De vakantieganger moet komende zomer niet alleen oppassen voor nepagenten die actief zijn op de Franse snelwegen. Via de mail kan hij ook nog eens nepboetes ontvangen. Deze boetes krijg je omdat je in Frankrijk, Duitsland of een ander populair vakantieland een overtreding begaan zou hebben. Voor een vermeende overtreding in eigen land kun je zelfs een nepboete in je brievenbus krijgen.
Buitenlandse boetes komen nooit met de mail
Phishing heet het, vissen of hengelen, mailtjes die je oproepen iets te betalen en die erg echt lijken. Van je bank bijvoorbeeld. Of je maar even al je gegevens wilt doorgeven want anders blokkeren ze je rekening. Terwijl banken al heel lang roepen dat ze dit soort dingen niet per mail doen en je er nooit op moet reageren, zijn er toch nog steeds mensen die er in trappen. Zo kan er deze zomer ook een mailtje komen met een bekeuring uit Frankrijk of een ander Europees land. Ook die is nep. De verstuurder hoopt dat je toevallig in dat land op vakantie bent geweest en er in trapt en geld overmaakt. Niet doen want het is nep. Echte boetes uit het buitenland komen namelijk niet per mail, maar per post (zie de foto boven dit artikel). Niet reageren op mails en deze meteen verwijderen is het advies.
Nepbrieven uit eigen land bestaan ook
Buitenlandse boetes komen dus altijd met de post. Een “ouderwetse” brief die op de deurmat valt. Dus dan is het altijd goed? Nee, helaas. Justitie waarschuwde vorig jaar al dat er ook vervalste bekeuringen uit eigen land worden verstuurd. De Fraudehelpdesk van het incassobureau van Justitie (CJIB) liet dat destijds weten. Hier was het advies om te controleren of de ontvangen boete echt is. Dat is niet zo moeilijk omdat er nogal wat verschillen zijn met echte bekeuringen. Ook kun je het rekeningnummer van het CJIB opzoeken en vergelijken met het nummer dat in de brief staat. Is dit een ander nummer, dan is het een nepboete. Ook een boete die op de deurmat valt in een officieel uitziende enveloppe altijd even checken.
Verschillen tussen nepboete en de echte bekeuring:
1. Beroep indienen kan via om.nl/verkeer of door een brief te sturen naar de CVOM. Je kunt dus niet via de mail een beroep indienen.
2. Er staat altijd een uiterste datum beroep in de brief. Deze datum is 6 weken na de dagtekening. Je kunt dus niet binnen uiterlijk twee weken beroep indienen.
3. De IBAN van het CJIB is voor een verkeersboete: NL28 RBOS 0569 9888 88.
4. De gegevens van de brief van het CJIB zijn altijd juist opgemaakt, dit betekent dat er geen tekst verschoven is en alles netjes achter elkaar en onder elkaar staat.
5. Het telefoonnummer van het CJIB voor een verkeersboete is: 058 234 21 30
6. Op de brief van het CJIB staan de betaalgegevens nooit vetgedrukt.
Het CJIB adviseert mensen die een valse bekeuring hebben gekregen om contact met de politie op te nemen.